5.Eğitim Araştırmaları Kongresi, Eğitim Fakültesi öncülüğünde 18 Ekim Cuma günü Atik Valide Yerleşkesi’nde düzenlendi. Etkinlik, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Sani Adıgüzel’in açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kocabaş ve Rektör Vekili Prof. Dr. Saadetdin Herdem protokol konuşmalarını gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarının ardından kongre, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü’nün “Göstergeler Galaksisinde Anlam Arayışları” konulu açılış oturumuyla devam etti. Oturumda çeşitli üniversitelerden davet edilen alanlarında uzman akademisyenler, dil ve göstergebilim alanlarındaki görüşlerini paylaştılar.
Prof. Dr. Şafak Ural – Bilim ve Felsefe Dili Olarak Türkçe
Prof. Dr. Şafak Ural, konuşmasında Türkçenin güçlü bir ifade yeteneğine sahip olduğunu belirtti. Ural, Türkçenin türetim yeteneğiyle kavramların anlamını derinlemesine etkilediğini ve dilin, bir toplumun karakterini yansıttığını ifade etti. Ayrıca ana dilin gelişmemesi durumunda felsefe ve bilimin de gelişmesinin mümkün olmayacağını belirtti. “Dil düşüncenin hapishanesidir” diyerek milli dillerin düşünce üzerinde kurduğu sınırları anlattı ve yeni dillerin yeni düşüncelere kapı araladığını vurguladı. Konuşmasını “Analitik düşünme çağımızın en önemli unsurudur.” diyerek tamamladı.
Prof. Dr. İsmail Güleç – İncelik Söylemi
Prof. Dr. İsmail Güleç, incelik söylemi üzerine yaptığı konuşmada, dili sosyo-psikolojik ihtiyaçlar doğrultusunda kapsamlı olarak ele aldı. Konuşmasında kibarlık stratejilerini örneklerle açıklayan Güleç, inceliğin zeka ile doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekti. Kabalığı incelikle ifade edebilmenin önemini vurguladı ve doğrudan ile dolaylı incelik stratejileriyle ilgili örnekler verdi.
Prof. Dr. Murat Elmalı – Türk Dili Tarihine Göstergebilimle Bakmak
Prof. Dr. Murat Elmalı, dilde kavram arayışının önemini vurgulayarak dilin tarihsel bir arşiv niteliğinde olduğuna değindi. “Dil göstergelerinin her biri tarihin bir sayfasıdır” diyen Elmalı, göstergebilimin geçmişten günümüze yazılı metinlerde derin anlamları keşfetmeye olanak tanıdığını söyledi. Konuşmasında, anlatısal ve göstergesel yapılar üzerine yoğunlaşarak dilin tarihsel süreçleri nasıl etkilediğini anlattı.
Açılış oturumunun ardından kongre, çevrim içi ve yüz yüze bildiri sunumları, eş zamanlı panel ve atölyeler ile devam etti. 100'den fazla katılımcı bildiri sunumu, panel ve atölyeler aracılığıyla kongreye katılım sağladı. Kongre, düzenlenen Boğaz turu ile sona ererken, katılımcılar ve akademisyenler, organizasyonun bilimsel zenginliği ve sağladığı verimli etkileşim ortamından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.